Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 13:13

«Εβγάτε, δείτε, μάθετε που ο Xριστός γεννάται» - Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνα στο Μεσολόγγι (Σαβ 23/12/2023 18:00)

Ο Τομέας Πολιτισμού Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Πολιτιστικό  Εργαστήρι Ι.Π. Μεσολογγίου  και ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ι. Π. Μεσολογγίου συνδιοργανώνουν  στην χριστουγεννιάτικη μουσικόχορευτική  εκδήλωση  με τίτλο:  «εβγάτε, δείτε, μάθετε που ο Xριστός γεννάται», το Σάββατο στις  23 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 στον αύλειο χώρο  του Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνα στο Μεσολόγγι.

Η εκδήλωση που  περιλαμβάνει παραδοσιακά κάλαντα και χορευτική αναπαράσταση από τα τμήματα  του  Πολιτιστικού  Εργαστηρίου Ι.Π.Μεσολογγίου     στοχεύει  στην εστίαση της   λαογραφικής σημασίας της ιστορίας που συνοδεύουν τα κάλαντα καθώς αποτελούν το τελετουργικό ενός εθίμου που οι ρίζες του ξεκινούν από την αρχαιότητα και  είναι τραγούδια φτιαγμένα από το λαό με ευχές και παινέματα που συνέπιπταν με την έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου που σηματοδοτούσε την αρχή της νέας χρονιάς. Επιπλέον θα παρουσιαστούν και θα εκτελεσθούν  παραλλαγές  με προσαρμογή στον τοπικό χαρακτήρα κάθε περιοχής (εθνικά ή αστικά, τοπικά ή παραδοσιακά). Τα κάλαντα  καθώς είναι το μοναδικό έθιμο που διατηρείται ακόμη ακέραιο σε ολόκληρη τη χώρα, ηπειρωτική και νησιωτική είναι σημαντικό να δημιουργούνται εκδηλώσεις ανάδρασης με τους πολίτες.

Ο τομέας πολιτισμού ΠΔΕ επιθυμεί να τονίσει με παραδοσιακές πολιτιστικές δράσεις την  ιστορική και φιλολογική σπουδαιότητα των καλάντων της περιόδου του Δωδεκαημέρου (από τα Χριστούγεννα έως τα Φώτα) και να εστιάσει στην   κοινωνική τους διάσταση, όχι μόνο επειδή συνδέονται με την παιδική ηλικία (και άρα επιτρέπουν την έκφραση των νέων μελών της κοινωνίας) αλλά επειδή προάγουν την επικοινωνία μεταξύ των μελών της κοινωνίας και προάγουν τη σύσφιξη των οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν  χορευτικά τμήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων του Πολιτιστικού Εργαστηρίου υπό τη διεύθυνση του χοροδιδάσκαλου Σπύρου Παλιούρα όπως επίσης έξοχες μελωδίες θα  προσφέρει  η Xορωδία του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού εργαστηρίου  Αγρινίου υπό τη διεύθυνση  του μουσικού  Παναγιώτη Μήτσου.

Τα μέλη της ορχήστρας  που θα συνοδεύουν την παρουσίαση των χορευτικών και μουσικών ομάδων αποτελούνται από τους : Άρη Χατζάρα και Σπύρο Τσέλιο στο κλαρίνο, Σπύρο Σβερδύλα στο βιολί, Θανάση Δασκαλούδη στα κρουστά, τον Παναγιώτη Μήτσου στο λαούτο και  τους Βίκυ Γιωμπρέ  με τον Χρήστο Τσέλιο στο τραγούδι.


xmas mesol 23 12 2023

 

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα