Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 20:45

«Μαραθώνιος» σκακιού «σιμουλτανέ» στο Αγρίνιο (Παρ 22/9/2023 17:30)

«Μαραθώνιος» σκακιού «σιμουλτανέ» στο Αγρίνιο σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”. Ο δάσκαλος της ακαδημίας σκακιού της ΓΕΑ Μπάμπης Τζότζολης θα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να διοργανωθεί το απόγευμα της Παρασκευής στην Πλατεία Παναγοπούλου (Σιντριβάνι) η πρωτότυπη και εντυπωσιακή σκακιστική εκδήλωση, σιμουλτανέ, που διοργάνωσε το σκακιστικό τμήμα της Γυμναστικής Εταιρίας Αγρινίου.

Στο σιμουλτανέ αυτό, ο δάσκαλος σκακιού της ακαδημίας σκακιού της ΓΕΑ Μπάμπης Τζότζολης θα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα ακόμη και 45 αθλητές του σκακιστικού τμήματος σε αντίστοιχο αριθμό σκακιέρων. Οι αθλητές αυτοί θα είναι αποκλειστικά μαθητές του δημοτικού. Ο αγώνας επίδειξης θα έχει τον χαρακτήρα του καλωσορίσματος των αθλητών στη νέα σκακιστική χρονιά και ταυτόχρονα στη νέα σχολική χρονιά!

Από τις 05.30 (του απογεύματος της Παρασκευής 22/09) θα έχουν τοποθετηθεί 25 σκακιέρες στην πλατεία Παναγοπούλου (Σιντριβάνι) που σημαίνει πως θα μπορούν να συμμετάσχουν όσα παιδιά επιθυμούν, είτε δηλαδή είναι 25, είτε 35, είτε 45 παιδιά!

Ο Μπάμπης Τζότζολης

Ο αγώνας «σιμουλατνέ» σημαίνει πως ο κ. Τζότζολης θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα όλα τα παιδιά, άρα θα υπάρχει η δυνατότητα όσα παιδιά έρθουν με καθυστέρηση, ακόμη και μεγάλη καθυστέρηση και το επιθυμούν να συμμετάσχουν στον ιδιαίτερο αυτό ανοιχτό αγώνα, περιμένοντας απλά τη σειρά τους!

Αντίστοιχη διοργάνωση έχει γίνει κι άλλες φορές στο παρελθόν στο Αγρίνιο, στην πλατεία Δημοκρατίας συγκεκριμένα, με πανελλαδικής εμβέλειας σκακιστές από την Εθνική Ομάδα.

Σκοπός και στόχος της διοργάνωσης είναι να προσελκύσει τα βλέμματα και κυρίως το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, ενώ το Μάιο θα διοργανωθεί ο αντίστοιχος αγώνας «σιμουλτανέ» με κάθε ηλικίας σκακιστές και με τη συμμετοχή κάποιου αθλητή πανελλαδικής εμβέλειας του πνευματικού αυτού αθλήματος.

Στη διοργάνωση της Παρασκευής στόχος είναι τόσο τα απιδιά που συμμετέχουν, όσο και όλοι αυτοί που θα παρακολουθήσουν τον αγώνα, να απολαύσουν την διαδικασία, η οποία δεν θα σταματήσει αν δεν φτάσει 21.30!

Τα τμήματα του σκακιστικού τμήματος της ΓΕΑ τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παιδιά, αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι κάθε ηλικίας, κάθε χρόνο να αυξάνονται!

Στην σκακιστική ακαδημία της ΓΕΑ τα μαθήματα σκακιού ήδη έχουν ξεκινήσει και η προσέλευση για εγγραφές είναι μεγάλη. Τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στον 3ο όροφο ου κτιρίου της ΓΕΑ επί της πλατείας Παναγοπούλου.

Πέρυσι μόνο τα παιδιά που συμμετείχαν στην σκακιστική ακαδημία της ΓΕΑ ήταν 90, ενώ αξίζει να τονίσουμε πως το Αγρίνιο είναι από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα, που διοργανώνονται δύο σχολικά πρωταθλήματα σκακιού καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού έτους με μεγάλη μάλιστα συμμετοχή, καθώς οι συμμετέχοντες μαθητές κάθε φορά ξεπερνούν τους 150, αριθμός πολύ μεγάλος ακόμη και για τα πανελλαδικά δεδομένα!

«Στην περιοχή του Αγρινίου το ενδιαφέρον για το σκάκι έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Έχουμε «βγάλει» ήδη καταξιωμένους παίκτες και τα παιδιά που τελειώνουν το σχολείο τους, αλλά συνεχίζουν το σκάκι σε μεγάλα αστικά κέντρα συνεχώς κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Η ακαδημία σκακιού ξεκίνησε στη ΓΕΑ το 2012 και τα θετικά αποτελέσματα ήδη φαίνονται και μάλιστα είναι σημαντικά. Τότε είχαμε ξεκινήσει με 8 παιδιά και πλέον η σκακιστική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και μάλιστα η δραστηριότητα αυτή θα αναπτυχτεί περεταίρω, διότι πλέον δεν τίθεται θέμα covid και μετά από την «κρίση» της πανδημίας επανήλθαμε στην κανονικότητα» τόνισε ο κ. Τζίτζολης μιλώντας στη «Σ» συμπληρώνοντας μάλιστα πως: «το σκάκι βελτιώνει χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένα παιδί για να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο σχολείο. Είναι αποδεδειγμένο ότι το σκάκι αναπτύσσει την αυτοσυγκέντρωση, τις επικοινωνιακές και γνωστικές δεξιότητες, την κριτική και στρατηγική σκέψη, τη μνήμη, το να επιλύει ευκολότερα προβλήματα. Καλλιεργεί επίσης τη δημιουργικότητα και τη φαντασία και κάνει τα παιδιά ωριμότερα. Όλα αυτά αποδεδειγμένα αναπτύσσονται μέσω του σκακιού. Να τονίσω επίσης πως δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες που το σκάκι διδάσκεται στα σχολεία οι μαθητές εμφανίζουν αυξημένες δυνατότητες στις θετικές επιστήμες. Η πρότασή μου στους γονείς  για τα παιδιά είναι να έχουν μια κινητική δραστηριότητα και μια πνευματική, όπως είναι το σκάκι».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα