Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 12:49

Παραβόλα: Εορτάζει ο πρωτοχριστιανικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (14-15/8/2023)

Την προσεχή Τρίτη, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εορτάζει ένα μοναδικό μνημείο της εκκλησιαστικής επαρχίας αλλά και του Δήμου Αγρινίου. Ο πρωτοχριστιανικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παραβόλας, κτίσμα του 6ου αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαιοελληνικού Ναού.

Πάνω σε πευκόφυτο ύψωμα νότια της κωμόπολης της Παραβόλας και με απέραντη θέα στη λίμνη της Τριχωνίδας, τον κάμπο του Αγρινίου, τα χωριά του Θέρμου και της Μακρυνείας δεσπόζει ο επιβλητικός Ναός της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας. Ένα βυζαντινό εκκλησάκι ξεχασμένο στο πέρασμα του χρόνου μέσα στο Κάστρο.

Ο Πύργος ή Κάστρο της Παραβόλας είναι ερείπια οχυρωμένης θέσης στην Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας. Η οχύρωση περιλαμβάνει τα τείχη της αρχαίας πόλης Βουκάτιο ενισχυμένα με βυζαντινούς πύργους. Σήμερα διασώζονται η ακρόπολη ερειπωμένη, τμήμα των τειχών του οικισμού που χτίστηκαν τον 4ο αιώνα π.Χ., ερείπια των βυζαντινών πύργων και παλαιοχριστιανική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το αρχαίο τείχος ενισχύθηκε, η ακρόπολη με πύργους, και ανακασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς, μετά το 1204 και με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους λατίνους ανήκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Το καλύτερο σωζόμενο τμήμα της είναι βυζαντινός πύργος στην ακρόπολη που σώζεται σε μεγάλο ύψος και έχει τρία παράθυρα και δύο πόρτες.

Ο Ναός της Θεοτόκου είναι μονόκλιτη Βασιλική κτίσμα του 6ου αιώνα με πολύ σοβαρό στατικό πρόβλημα στη στέγη που χρήζει άμεσης αντικατάστασης βάσει της μελέτης του μηχανικού και του Αρχιτέκτονα αλλά και με την έγκριση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας. Tα τελευταία χρόνια έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες και εκκλήσεις προς τους αρμοδίους βουλευτες, την Περιφερειάρχη, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τοπικούς πολιτικούς παράγοντες προκειμένου να ενταχθεί η επισκευή της στέγης σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διασωθεί ενα μνημείο μοναδικό για τον Δήμο Αγρινίου αλλά και την τοπική μας Εκκλησία

Το πρόγραμμα:

Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023, παραμονή της εορτής και ώρα στις 19:30μμ θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος ενώ στη συνέχεια θα ψάλλουν τα Εγκωμια της Θεοτόκου και θα πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου της Θεοτόκου εντός του Κοιμητηρίου. Το πρωί της εορτής και ωρα 07:30πμ θα τελεσθεί η Ακολουθία του Ορθρου και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος.

sinidisi.gr

 

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα