Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 23:15

Εορτή Αγίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου και Μυροβλήτου στον Τρύφο Ξηρομέρου (Πεμ 22 - Παρ 23/6/2023)

Την ερχόμενη Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 η αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου και Μυροβλήτου, ο οποίος ανήκει στους τοπικούς μας Αγίους, αφού έζησε, ασκήτεψε και εκοιμήθη στο χωρίο Τρύφος Ξηρομέρου, όπου σώζεται ο τάφος του και έχει ανεγερθεί Ιερός Ναός προς τιμήν του.

Ο φετινός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Τρύφου, λόγω καταστροφής του δρόμου που οδηγεί στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό και στον τάφο του Αγίου.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 22 Ιουνίου και ώρα 19:00’ θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας, στην Ακολουθία του Όρθρου και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα προεξάρχει ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, ο οποίος θα κηρύξει και τον θείο λόγο.

Ο Άγιος Βάρβαρος έζησε το 820-829 μ. Χ., επί της Βασιλείας του Μιχαήλ Τραυλού. Ήταν μέλος πειρατικής συμμορίας Αράβων, οι οποίοι έκαναν επιδρομές στα μέρη της Ακαρνανίας. Μετά από σκληρή μάχη στο χωριό Καραϊσκάκη Αστακού εναντίον των Ακαρνάνων ο μόνος πού σώθηκε ήταν ό Βάρβαρος. Από τότε κατέφυγε στα βουνά του Τρύφου και ζούσε ως ληστής. Κάποια μέρα, ενώ ο ιερέας λει­τουργούσε στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στο όρος Νύσ­σα, αξιώνεται θείας και ουρανίου αποκαλύψεως. Η Χά­ρις του Θεού έκανε το μεγάλο θαύμα της μεταστροφής του! Πιστεύει στον Χριστό, βαπτίζεται και ασκείται στην έρημο με νηστεία, αγρυπνία, προσευχή και σωφροσύνη. Κυνηγοί από την Πρέβεζα περιπλανώμενοι στο όρος για θηράματα συναντούν τον Βάρβαρο, τον οποίο εκλαμβάνουν ως άγριο θήραμα και τον θανατώνουν. Με ιερή συγκίνηση πριν παραδώσει την αγία του ψυχή στον αγαπημένο του Ιησού αναφω­νεί: «Μνήσθητί μου Κύριε, εν τη Bασιλεία Σου» και ψιθύρισε με δυσκολία: «Πίε, Βάρβαρε, ποτήριον αίμα οίον κεκέρακας». Πιές, Βάρβαρε, ποτήρι με αίμα, όμοιο με αυτό που και συ πρόσφερες σε άλ­λους.

Το Ιερό Λείψανό του ενταφιάστηκε στο σημείο που βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά του Τρύφου, από όπου μεταφέρθηκε στην Βενετία την εποχή των Σταυροφοριών. Στο μέρος αυτό έχει κτιστεί Ιερός Ναός προς τιμήν του.

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα